
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Jaja przepiórcze
30g (2szt)
Mrożona fasola szparagowa
40 g
Olej
22 g
Masło
5 g
Orzechy zmielone
15 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
359,5 kcal
Tłuszcze
34,3 g
Węglowodany
3,7 g
Białko
7,6 g
Sposób przygotowania
Fasolkę szparagową odmrozić, następnie odważyć i wrzucić na chwilę na gotującą się wodę. Następnie fasolkę odcedzić. Jajka przepiórcze rozbić i przelać na gorący tłuszcz. Smażyć, aby lekko ścięło się zarówno białko, jak i żółtko. Całość przełożyć na talerz i posypać zmielonymi orzechami .
Uwaga: Fasolka jest źródłem witamin i składników odżywczych, jest też bogata w kwas foliowy niezbędny w diecie kobiet w ciąży.