
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
Czekolada gorzka
15 g
Masło extra
46 g
Orzechy laskowe
35 g
Śmietana 36% tłuszczu
20 g
Wiórki kokosowe
30 g
Słodzik stołowy
1 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
Wartość kaloryczna
932,6 kcal
Tłuszcze
91,3 g
Węglowodany
13,2 g
Białko
9,6 g
Sposób przygotowania
Orzechy laskowe zmiksować, a następnie dodać d o nich miękkie masło i część wiórek kokosowych. Wymieszać wszystkie składniki dodając minimalną ilość słodzika. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce, następnie połączyć ze śmietaną i przelać do osobnego naczynia. Z powstałego ciasta formować małe kuleczki, obtaczać w śmietanie wymieszanej z czekoladą i pozostałej ilości wiórek.
Uwaga: Orzechy zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu.