
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
Przyprawy do piernika / Cynamonu mielonego
0,5 / 0,2 g
Goździki mielone
0,1 g
Imbir mielony
0,1 g
Gałka muszkatołowa mielona
0,1 g
Jajko (surowe, dobrze wymieszane)
10 g
Mąka ze zmielonych migdałów
15 g
Olej / Masło
15 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
15 g
Sczypta proszku do pieczenia
Słodzik w płynie
10 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
Wartość kaloryczna
349,16 kcal
Tłuszcze
34,38 g
Węglowodany
1,62 g
Białko
7,37 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
- Do jajka wlej olej, wsyp mąkę i KetoCal, proszek do pieczenia, przyprawę i słodzik. Jeśli używasz masła wyjmij wcześniej z lodówki, żeby zmiękło
- Wszystko dokładnie wymieszaj
- Uformuj 3 ciasteczka
- Piecz na blasze z papierem do pieczenia w temperaturze 180°C ok. 8 – 10 minut.