
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
Jaja
450 g
Mąka pszenna bezglutenowa (B-3,7g T-1,1g, W-77g)
100 g
Proszek do pieczenia
10 g
Masło extra
100 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
Wartość kaloryczna
1105,3 kcal
Tłuszcze
82,5 g
Węglowodany
92,5 g
Białko
1 g
Gotowego chleba wychodzi około 660 g
Sposób przygotowania
- Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo (po jednym) dodawać żółtka cały czas ubijając
- Dodawać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
- Na końcu wlać strumykiem stopione, lecz chłodne masło. Cały czas ubijać
- Po połączeniu składników wlać ciasto do wydłużonej prostokątnej formy wyłożonej pergaminem
- Pergamin na wysokości brzegów formy można posmarować odrobiną masła, aby ciasto nie wykipiało
- Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-220 stopni C, około godziny
- Chleb zostawić w piekarniku do wystygnięcia – wówczas nie opada
Szef kuchni radzi
Przechowywany w lodówce (zawinięty w pergamin i lnianą ściereczkę) zachowuje świeżość przez około 2 tyg.)