
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
CHILI CON CARNE
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
10 g
pomidory z puszki
30 g
wołowina mielona
25 g
oliwa/olej
25 g
cebula
7 g
fasola czerwona z puszki
5 g
kukurydza
5 g
papryka czerwona
5 g
kmin rzymski mielony
1 g
kolendra świeża
1 g
chili (niekoniecznie)
0,5 g
NACHOSY SEROWE
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
14 g
jaja ubite
11 g
oliwa
6 g
ser starty
3 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Porcja Chili con carne
Wartość kaloryczna
338,7 kcal
Tłuszcze
32,9 g
Węglowodany
3,1 g
Białko
7,6 g
Porcja nachosów
Białko
4,1 g
Tłuszcze
17,8 g
Węglowodany
0,5 g
Wartość kaloryczna
178,3 kcal
Porcja chili con carne z nachosami
Białko
11,7 g
Tłuszcze
50,7 g
Węglowodany
3,5 g
Wartość energetyczna
517 kcal
Stosunek ketogenny: 3,3:1
Wartości odżywcze mogą różnić się w zależności od wykorzystanych produktów.
Uwaga! Produkt KetoCal 4:1 o smaku neutralnym wykorzystywany w prezentowanym przepisie to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
- Przesmaż cebulę i mięso, dodaj pokrojoną paprykę i sos pomidorowy oraz chili.
- Gotuj 10 minut, dodaj fasolę i kukurydzę.
- Posiekaj kolendrę.
- Gdy lekko przestygnie, dodaj KetoCal 4:1 o smaku neutralnym i wymieszaj.
- Posyp kolendrą.
- Wszystkie składniki nachosów wymieszaj i nałóż na blaszkę.
- Piecz 10 minut.