
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
33 g
jaja ubite
16 g
dynia
15 g
mąka migdałowa
13 g
masło ekstra
15 g
oliwki czarne lub zielone
7 g
groszek zielony
2 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
456,86 kcal
Tłuszcze
44,48 g
Węglowodany
4,92 g
Białko
9,89 g
Produkt KetoCal 4:1 o smaku neutralnym wykorzystywany w prezentowanym przepisie to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lek
Sposób przygotowania
- Przed rozpoczęciem gotowania wyjmij masło z lodówki (10 minut wcześniej).
- Dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij, zważ. Jajo roztrzep dokładnie.
- Oliwki przekrój wzdłuż na pół.
- Wymieszaj dokładnie Ketocal 4:1 o smaku neutralnym z jajem, mąką migdałową, dynią i masłem.
- Mieszankę podziel na trzy równe części i uformuj owalne bułeczki. w środek każdej włóż połówkę oliwki, a do niej włóż ociupinkę ciasta i groszek. Piecz 15 minut w 190 stopniach. Wyjmij z piekarnika i ostudź, inaczej jak weźmiesz do ręki bułeczki, to się rozpadną, bo masło musi stężeć.
- Do bułeczek możesz też dodać szczyptę ziół, ale pamiętaj by uwzględnić to w wyliczeniach. Nie muszę chyba powtarzać, żeby dokładnie całość ciasta wyciągnąć z miseczki. Prawda?
Szef kuchni radzi
Do mieszania i przekładania ciasta zawsze używaj silikonowej szpatułki. Piecz z wykorzystaniem maty silikonowej, dzięki temu unikniesz strat tłuszczu podczas obróbki.