
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
Makrela wędzona
30 g
Jajko
15 g
Ogórek kiszony
30 g
Masło
5 g
Oliwa z oliwek
31 g
Majonez
7 g
Cebula
3 g
Papryka czerwona
25 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
Wartość kaloryczna
461,8 kcal
Tłuszcze
46,1 g
Węglowodany
2,7 g
Białko
8,9 g
Makrela jest bogata w pełnowartościowe białko, oraz w witam. A ,D i B , a także w wapń, fosfor i żelazo.
Sposób przygotowania
Makrelę obrać z ości odważyć, dodać ogórki pokrojone, cebulę, paprykę, jajko ugotowane, masło, majonez i oliwę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i ziołami.