Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Wartość kaloryczna | 471 kcal | |
Tłuszcze | 45,4 g | |
Węglowodany | 5,1 g | |
Białko | 9,8 g |
Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Burak | 40 g | |
Jajko | 25 g | |
Olej | 28 g | |
Ogórek kiszony | 15 g | |
Papryka czerwona | 15 g | |
Cebula | 5 g | |
Majonez | 20 g | |
Tuńczyk | 25 g | |
Natka pietruszki | 5 g |
Przepis na: Sałatka z buraków z sosem z majonezu i tuńczyka
Sposób przygotowania:
Buraka umyć, wysuszyć i piec w folii w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie wystudzić i pokroić w kostkę. Jajo ugotować, ogórki i paprykę pokroić w kostkę, cebulę poszatkować. Połączyć majonez z tuńczykiem i zblendować na gładką masę . Wszystkie składniki przełożyć do jednego naczynia, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Uwaga: Buraki to źródło witamin, zawierają znaczne ilości witaminy i karotenoidów; mają silne działanie antyoksydacyjne.