
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
Zmielone migdały
1 g
1 g
Mąka kokosowa
8 g
9 g
Masło
9 g
8 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
12 g
12 g
Pszenna mąka pełnoziarnista
5 g
6 g
Oliwa z oliwek
6 g
2 g
Woda
10 ml
10 ml
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
278 kcal
244 kcal
Tłuszcze
27,8 g
23,61 g
Węglowodany
3,84 g
4,48 g
Białko
3,25 g
3,44 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.
Sposób przygotowania
- Migdały, mąkę kokosową i pełnoziarnistą pszenną, KetoCal oraz masło włóż do miski. Połącz składniki ręcznie zagniatając ciasto.
- Dodaj oliwę do miski.
- Skrop wodą. Zagniataj aż powstanie kruche ciasto. Uformuj z ciasta kulę.
- Umieść ciasto pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu* i je rozwałkuj.
- Delikatnie wyklej foremkę ciastem.
* pergamin jest szczególnie przydatny do przygotowywania ciasta kruchego
Szef kuchni radzi
Ciasto kruche zagniataj krótko, dzięki temu będzie delikatniejsze.