Bułeczki dyniowe z oczami

Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Wartość odżywcza 
Proporcje 4:1 3:1
Wartość kaloryczna 456,86 kcal
Tłuszcze 44,48 g
Węglowodany 4,92 g
Białko 9,89 g
Składniki  
Proporcje 4:1 3:1
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym 33 g
jaja ubite 16 g
dynia 15 g
mąka migdałowa 13 g
masło ekstra 15 g
oliwki czarne lub zielone 7 g
groszek zielony 2 g

Przepis na: Bułeczki dyniowe z oczami

3 30 15

Uwaga!

Produkt KetoCal 4:1 o smaku neutralnym wykorzystywany w prezentowanym przepisie to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lek

Sposób przygotowania:

Przzed rozpoczęciem gotowania wyjmij masło z lodówki (10 minut wcześniej).

Dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij, zważ. Jajo roztrzep dokładnie.

Oliwki przekrój wzdłuż na pół.

Wymieszaj dokładnie Ketocal 4:1 o smaku neutralnym z jajem, mąką migdałową, dynią i masłem. 

Mieszankę podziel na trzy równe częśći i uformuj owalne bułeczki. w środek każdej włóż połówkę oliwki, a do niej włóż ociupinkę ciasta i groszek. Piecz 15 minut w 190 stopniach. Wyjmij z piekarnika i ostudź, inaczej jak weźmiesz do ręki bułeczki, to się rozpadną, bo masło musi stężeć.

Do bułeczek możesz też dodać szczyptę ziół, ale pamiętaj by uwzględnić to w wyliczeniach. Nie muszę chyba powtarzać, żeby dokładnie całość ciasta wyciągnąć z miseczki. Prawda?

Szef kuchni radzi:

Do mieszania i przekładania ciasta zawsze używaj silikonowej szpatułki. Piecz z wykorzystaniem maty silikonowej, dzięki temu unikniesz strat tłuszczu podczas obróbki.

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.