Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Wartość kaloryczna | 456,86 kcal | |
Tłuszcze | 44,48 g | |
Węglowodany | 4,92 g | |
Białko | 9,89 g |
Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym | 33 g | |
jaja ubite | 16 g | |
dynia | 15 g | |
mąka migdałowa | 13 g | |
masło ekstra | 15 g | |
oliwki czarne lub zielone | 7 g | |
groszek zielony | 2 g |
Przepis na: Bułeczki dyniowe z oczami
3 30 15
Produkt KetoCal 4:1 o smaku neutralnym wykorzystywany w prezentowanym przepisie to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lek
Przzed rozpoczęciem gotowania wyjmij masło z lodówki (10 minut wcześniej).
Dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij, zważ. Jajo roztrzep dokładnie.
Oliwki przekrój wzdłuż na pół.
Wymieszaj dokładnie Ketocal 4:1 o smaku neutralnym z jajem, mąką migdałową, dynią i masłem.
Mieszankę podziel na trzy równe częśći i uformuj owalne bułeczki. w środek każdej włóż połówkę oliwki, a do niej włóż ociupinkę ciasta i groszek. Piecz 15 minut w 190 stopniach. Wyjmij z piekarnika i ostudź, inaczej jak weźmiesz do ręki bułeczki, to się rozpadną, bo masło musi stężeć.
Do bułeczek możesz też dodać szczyptę ziół, ale pamiętaj by uwzględnić to w wyliczeniach. Nie muszę chyba powtarzać, żeby dokładnie całość ciasta wyciągnąć z miseczki. Prawda?
Do mieszania i przekładania ciasta zawsze używaj silikonowej szpatułki. Piecz z wykorzystaniem maty silikonowej, dzięki temu unikniesz strat tłuszczu podczas obróbki.