Upiorne pate z dynią i indykiem

Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Wartość odżywcza 
Proporcje 4:1 3:1
Wartość kaloryczna 439,03 kcal
Tłuszcze 42,34 g
Węglowodany 2,71 g
Białko 11,41 g
Składniki  
Proporcje 4:1 3:1
olej słonecznikowy 30 g
cebula 5 g
dynia 25 g
udziec z indyka 26 g
kurkuma korzeń 10 g
imbir korzeń 10 g
Ketocal 3:1 17 g
woda 60 g
żelatyna 4 g

Przepis na: Upiorne pate z dynią i indykiem
autor: Przepis halloweenowy przygotowany przez szefa kuchni Jerzego Nogala

Uwaga!

Produkt KetoCal 3:1 wykorzystywany w prezentowanym przepisie to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować pod nadzorem lekarza.

Sposób przygotowania:

Cebulę i dynię pokrój na drobne kawałeczki, może być kostka.

Mięso, bez tłuszczu, posiekaj nożem.

Do rondelka wlej wodę, dodaj z pokrojony w plasterki imbir i kurkumę (dadzą kolor i smak), gotuj przez 5 minut, a następnie odcedź i wymieszaj z żelatyną.  Warzywa i mięso wrzuć na olej do rondelka i smaż 5 minut. Zalej je wodą z żelatyną i wymieszaj. Gdy cała masa przestygnie, wymieszaj z Ketocalem 3:1 i przełóż do foremki.

Wystudź i wstaw na kilka godzin do lodówki. Pamiętaj, żeby dokładnie wyłożyć do foremki każdą cząsteczkę pate. Przed wyciągnięciem z foremki, umieść ją na 10 sekund w dobrze ciepłej wodzie. Odwróć ją, a wtedy całe pate łatwo będzie wyjąć.

Szef kuchni radzi:

Do przekładania masy użyj szpatułki silikonowej.

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.