Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Wartość kaloryczna | 294,7 kcal | |
Tłuszcze | 27,3 g | |
Węglowodany | 5,9 g | |
Białko | 7,4 g |
Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Kalafior | 70 g | |
Cebula | 5 g | |
Olej | 21 g | |
Marchew | 15 g | |
Pietruszka korzeń | 10 g | |
Przecier pomidorowy | 10 g | |
Mięso z ud kurczaka | 25 g | |
Śmietana 30% | 15 g |
Przepis na: Risotto z ryżu z kalafiora z warzywami i mięsem
Sposób przygotowania:
Umytego kalafiora podzielić na mniejsze kawałki i zmiksować. Mięso i warzywa pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dusić do miękkości. Następnie do mieszanki dołożyć zmiksowanego kalafiora, o konsystencji przypominającej ryż, i dusić jeszcze przez 2-3 minuty. Na koniec dolać śmietankę, przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie.
Uwaga: Kalafior zawiera duże ilości składników mineralnych, takich jak: magnez ,potas, oraz witaminy z grupy B. Jest źródłem błonnika.