Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Wartość kaloryczna | 489.1 kcal | |
Tłuszcze | 44.42 g | |
Węglowodany | 13.85 g | |
Białko | 8.13 g |
Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
KetoCal 3:1 | 15 g | |
Mąka pszenna typu 500 | 10 g | |
Proszek do pieczenia | 2 g | |
KetoCal 4:1 LQ Multi Fibre o smaku waniliowym | ||
Mandarynki | 16 g | |
Czekolada gorzka | 5 g | |
Śmietana 30 % | ||
Jaja kurze całe | 20 g | |
Słodzik erytrytol | 5 g | |
Oliwa z oliwek | 20 g |
Przepis na: Babeczka mandarynkowa z kawałkami gorzkiej czekolady
autor: Małgorzata Ziomek
1 35 10
Produkty wykorzystane w prezentowanych przepisach: KetoCal 4:1 LQ Multi Fibre o smaku waniliowym i KetoCal 3:1 to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, do postepowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, górna i dolna grzałka. Wysmaruj masłem formę na babeczki, a następnie obsyp mąką. Jeśli to możliwe, użyj silikonowej formy.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz KetoCalem 3:1.
Jajka (w temperaturze pokojowej) wbij do miski, dodaj erytrytol i ubij przy pomocy miksera na puszystą masę. Następnie dodawaj rozpuszczone masło, oliwę z oliwek i śmietanę oraz KetoCal LQ 4:1 o smaku waniliowym jednocześnie ubijając.
Do miski z mokrą masą dodać w trzech porcjach składniki suche, cały czas miksując na średnich obrotach, aż do połączenia się masy.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki. Na wierz ciasta dodaj mandarynkę. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut, po 15 minutach pieczenia można sprawdzić czy są już gotowe robiąc próbę tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu formę z babeczkami wyjmij na kratkę i studź przez około 10 minut, a następnie wyjmij babeczkę i pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.