Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Wartość kaloryczna | 331,9 kcal | |
Tłuszcze | 32,1 g | |
Węglowodany | 3,8 g | |
Białko | 6,9 g |
Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Serek mascarpone | 26 g | |
Ser parmezan | 5 g | |
Jajo kurze | 25 g | |
Olej rzepakowy | 18 g | |
Pomidor | 30 g | |
Czosnek | 1 g | |
Bakłażan | 35 g |
Przepis na: Zapiekanka z bakłażana i pomidorów
Bakłażan, inaczej oberżyna, jest źródłem składników mineralnych: magnezu, potasu, wit.C , błonnika i przeciwutleniaczy. Zawiera substancję o nazwie nasunina, która chroni błony komórkowe.
W garnku podgrzać ser mascarpone (przez 1-2min). Bakłażan pokroić w plastry i podsmażyć na oleju na złoto-brązowy kolor z obu stron. Następnie wyjąć na ręcznik kuchenny i osuszyć. W przygotowanym naczyniu żaroodpornym układać na przemian bakłażany i pomidory. Doprawić czosnkiem i solą. Do serka mascarpone dodać roztrzepane jajko i warzywa. Na wierzchu posypać startym parmezanem. Piec w piekarniku przez 20min. Można udekorować liśćmi tymianku.