Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Wartość kaloryczna | 344,3 kcal | |
Tłuszcze | 34 g | |
Węglowodany | 4,1 g | |
Białko | 4,3 g |
Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Awokado | 40 g | |
Ogórek zielony | 40 g | |
Sałata masłowa | 10 g | |
Sezam | 5 g | |
Olej | 20 g | |
Rukola | 8 g | |
Sok z cytryny | 5 g | |
Orzechy | 8 g |
Przepis na: Sałatka z awokado z orzechami
Salaty umyć i posiekać. Ogórki i awokado obrać i pokroić w plastry. Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym i doprawić solą i pieprzem. Całość przełożyć na talerz i polać sosem z oliwy. Przed podaniem posypać prażonym sezamem i orzechami.
Uwaga: Awokado jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, witamin A, C i E oraz witamin z grupy B i potasu.