
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
Spód pizzy
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
15 g
15 g
Pszenna mąka pełnoziarnista
2 g
3 g
Żółtko jaja
9 g
9 g
Oliwa z oliwek
11 g
7 g
Woda
10 ml
10 ml
Białko jaja
7 g
7 g
Wierzch pizzy
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
6 g
6 g
Pesto z czerwonych pomidorów
3 g
3 g
Pasta czosnkowa
3 g
3 g
Serek mascarpone
4 g
4 g
Szynka
4 g
5 g
Oliwa
8 g
6 g
Pomidory z puszki
20 g
20 g
Tarty Parmezan
2 g
2 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
415 kcal
356 kcal
Tłuszcze
41,47 g
34,55 g
Węglowodany
2,73 g
3,31 g
Białko
7,69 g
8,02 g
Ten przepis został przeliczony łącznie z pastą czosnkową i pesto
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopor
Sposób przygotowania
Spód pizzy przygotuj wg tego przepisu.
Wierzch pizzy
- W misce wymieszaj KetoCal, Pesto, pastę czosnkową, serek mascarpone, szynkę, oliwę i pomidory z puszki.
- Wyłóż otrzymaną masę na wierzch surowego ciasta i dokładnie rozprowadź po wierzchu pizzy
- Posyp wierzch parmezanem i szczyptą mieszanki ziół. Wstaw do nagrzanego pieca na 15 minut.