 
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje					
4:1
3:1
Oliwa z oliwek						
10																	g															
4																	g															
Woda 1						
15																	g															
15																	g															
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym						
10																	g															
10																	g															
Woda 2						
5																	g															
5																	g															
Skrobia kukurydziana						
2																	g															
2																	g															
Śmietana 36%						
31																	g															
22																	g															
Starty ser Cheddar						
10																	g															
15																	g															
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna					
4:1
3:1
Wartość kaloryczna						
315,87																	kcal															
231,07																	kcal															
Tłuszcze						
31,59																	g															
22,37																	g															
Węglowodany						
3,03																	g															
2,75																	g															
Białko						
4,86																	g															
4,68																	g															
Woda w przepisie występuje dwa razy (jako woda 1 i woda 2)
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować po
Sposób przygotowania
- Wlej wodę 1 i oliwę do miski i podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę. Możesz też podgrzać wodę i oliwę w kąpieli wodnej.
- Wymieszaj wodę 2, KetoCal, skrobię kukurydzianą i śmietanę do uzyskania pasty.
- Wymieszaj uzyskaną pastę z wodą z oliwą. Wstaw do kuchenki mikrofalowej na 20 sekund.
- Dodaj starty ser. Wymieszaj aż cały ser się roztopi. Używaj wg gustu.
Szef kuchni radzi
Wspaniale smakują warzywa polane tym sosem. Pycha!
 
 
 
 
