Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Wartość kaloryczna | 428,6 kcal | |
Tłuszcze | 41,1 g | |
Węglowodany | 2,7 g | |
Białko | 11 g |
Proporcje | 4:1 | 3:1 |
---|---|---|
Ser Cheddar tłusty | 20 g | |
Kalafior świeży | 70 g | |
Śmietana 36% | 21 g | |
Szynka drobiowa | 22 g | |
Olej rzepakowy | 26 g |
Przepis na: Kalafior świeży zapiekany z szynką i serem
Kalafior ugotować al dente, a po ugotowaniu różyczki kalafiora ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać drobno pokrojoną szynką i zalać sosem z oliwy i śmietany. Całość posypać startym serem Cheddar i zapiec w piekarniku.
Uwaga :Kalafior bogaty jest w składniki mineralne, takie jak: magnez, potas oraz witaminy z grupy B. Jest źródłem błonnika.