
KetoCal 4:1 o smaku waniliowym
KetoCal 4:1 o smaku waniliowym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Produkt może być stosowany w diecie ketogennej opartej na długołancuchowych triglicerydach (LCT -long-chain triglicerides). Stosować pod nadzorem lekarza.
Żywność medyczna z grupy KetoCal jest zarejestrowana w Polsce. W określonych wskazaniach medycznych jest finansowana przez NFZ i dostępna nieodpłatnie w ramach gwarantowanego świadczenia szpitalnego.*
*Zarządzenie nr 14/2021/DSOZ Prezesa NFZ
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Produkt odpowiedni do stosowania jako jedyne zródło pożywienia lub jako uzupełnienie diety u dzieci w wieku 3-10 lat. Może być stosowany jako uzupełnienie diety u pacjentów w wieku powyżej 10 lat.
- Do stosowania przez zgłębnik i doustnie
- Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Środki ostrożności: Obserwować pacjenta w kierunku wystąpienia hipoglikemii, kamicy nerkowej, hiperlipidemii i zaburzeń wzrastania.
Produkt
- w postaci proszku
- o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości węglowodanów
- proporcja tłuszczu do węglowodanów i białka wynosi 4:1
- kompletny pod względem odżywczym – zawiera mieszaninę olejów, białka mleka (kazeinę i serwatkę), dodatek aminokwasów, węglowodany, witaminy, składniki mineralne, pierwiastki śladowe oraz błonnik
Przygotowanie i sposób użycia
Do stosowania przez zgłębnik i doustnie:
1. Odmierzyć wymaganą objętość przegotowanej, gorącej wody i wlać do zakręcanego naczynia. Proszek należy dodać do przegotowanej, gorącej wody (o temperaturze od 45°C do 50°C) w celu całkowitego rozpuszczenia.
Temperaturę wody zmierzyć termometrem. Można również zmieszać swieżo przegotowaną wodę z zimną (przegotowaną i schłodzoną) wodą w stosunku 1:1, aby osiągnąć tą temperaturę.
2. Odważyć wymaganą ilość proszku.
3. Dodać odważony proszek do wody. Zamknąć naczynie i wstrząsać, aż proszek sie rozpuści.
4. Ostrożnie zdjąć nakrętkę. W razie potrzeby schłodzić w lodówce i zużyć w ciągu 24 godzin od przygotowania.
Dokładnie umyć ręce i powierzchnię, na której będzie przygotowywany posiłek.
Wstrząsnąć lub zamieszać posiłek bezpośrednio przed podaniem. Powstawanie osadu jest zwyczajną cechą tego produktu. Stosowanie przez zgłębnik: pomiędzy każdym podaniem posiłku zaleca się przepłukanie zgłębnika letnią wodą (około 37°C).
Produkt stosowany doustnie najlepiej podawać schłodzony.
Przechowywanie
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Po każdorazowym użyciu dokładnie zamknąć puszkę wieczkiem. Zużyć proszek w ciągu jednego miesiąca od pierwszego otwarcia puszki. Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
Skład
Składniki: oleje roślinne (olej palmowy, olej sojowy, olej słonecznikowy), białka mleka krowiego (kazeina, serwatka), lecytyna sojowa, celuloza, syrop glukozowy, inulina, węglan wapnia, chlorek potasu, oligofruktoza, guma arabska, fosforan wapnia, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), skrobia oporna na trawienie, chlorek sodu, cytrynian potasu, diwinian choliny, L-arginina, L-cystyna, olej z Mortierella alpina, olej z Crypthecodinium cohnii, błonnik sojowy, octan magnezu, aromat, L-tryptofan, kazeinian sodu (z mleka krowiego), L-askorbinian sodu, maltodekstryna, tlenek magnezu, L-fenyloalanina, L-karnityna, kwas L-askorbinowy, tauryna, siarczan żelaza(II), L-walina, inozytol, L-tyrozyna, substancja słodząca (sukraloza), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), siarczan cynku, octan DL-alfa-tokoferylu, nikotynamid, D-pantotenian wapnia, siarczan miedzi(II), chlorowodorek pirydoksyny, siarczan manganu, chlorowodorek tiaminy, ryboflawina, octan retinylu, przeciwutleniacze (palmitynian L-askorbylu, mieszanina tokoferoli), kwas pteroilomonoglutaminowy, jodek potasu, chlorek chromu(III), selenian(IV) sodu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
Wartość odżywcza w 100 ml
