Jak prawidłowo odmierzać żywność
Pamiętaj o tym, że dieta ketogenna jest skuteczna tylko wtedy, gdy ilość żywności wyliczona w jadłospisie będzie przez Ciebie podana co do grama. Ważne jest by ważyć każdy produkt, niezależnie od tego, czy wydaje się nam, że jesteśmy w stanie ocenić ile waży. Nie rób nic na oko!
► PRODUKTY ZBOŻOWE:
Pamiętajmy, że waga węglowodanów (makaronu, ryżu itp.) znacznie wzrasta po ugotowaniu, gdyż żywność ta chłonie wodę. Inna jest więc waga produktu przed i po obróbce termicznej, dlatego tak ważne jest by uważnie sprawdzać w przepisie, czy chodzi o ilość przed, czy po ugotowaniu. Zazwyczaj jednak podawana w przepisach jest waga produktu przed ugotowaniem.
► MIĘSO:
Mięso natomiast podczas obróbki cieplnej (np. po usmażeniu, ugotowaniu, lub upieczeniu) traci swoją wagę i objętość, ponieważ odparowuje z niego woda. Tu również powinniśmy zwracać uwagę na to, która waga (przed czy po obróbce) podana jest w przepisie.
Pamiętajmy przed zważeniem o usunięciu skóry, a także chrząstek i kości.
► INNE:
-
Pamiętaj o tym, by wyskalować wagę.
-
1ml oleju to niekoniecznie 1g, waż każdy tłuszcz przed przygotowaniem posiłku.
-
Sprawdź jaka waga jest podana w przepisie. Zazwyczaj podaje się wagę surowych warzyw. Pamiętaj o usunięciu przed zważeniem niejadalnych części, a także skórki jeśli to konieczne.
-
Waga jaj jest taka sama przed i po ugotowaniu.
-
Dodaj do posiłków przyprawy, zioła, czy sok cytrynowy. Dzięki temu smak może być zupełnie inny, przy nieznacznie zmienionej zawartości węglowodanów. Zwracaj jednak uwagę na wszelkiego rodzaju mieszanki przypraw, ponieważ np. przyprawa do piernika może zawierać w sobie cukier.
-
Przygotowując potrawy korzystaj z gumowej szpatułki. Istotne jest to, by nie zostawić części przygotowanego posiłku np. na wcześniej używanej patelni. Korzystny jest zakup patelni z powłoką teflonową, ponieważ pokarm nie powinien do niej przywierać.
Bibliografia:
-
Magdalena Dudzińska, Dieta Ketogenna, Warszawa 2015 ,PZWL,
-
Monika Jaromin, Dieta ketogenna w leczeniu padaczki, Lublin 2016, Poradnik, Wyd. Czelej Sp. Z.o.o.,