Życie codzienne

Głód i niechęć do posiłku

GŁÓD:

Czasami na początku leczenia pojawia się wśród pacjentów głód. Dieta ketogenna ma dużą zawartość tłuszczów, które co prawda są wysokoenergetyczne, ale porcje wizualnie są dużo mniejsze i mogą nie dawać takiego poczucia sytości. 

Tak naprawdę posiłek wysokotłuszczowy znacznie dłużej przebywa w żołądku i tym samym zdaje się nie powodować uczucia głodu. Dodatkowo produkt przemiany tłuszczów - ketony, po osiągnięciu pożądanego stężenia we krwi powodują zmniejszone łaknienie. Tak więc wbrew pozorom często pacjenci czujący się głodni mają zbyt niskie stężenie ketonów w moczu i po zwiększeniu restrykcji kalorycznej, a co za tym idzie zwiększonej produkcji ketonów znika poczucie głodu. 

Warto jest się zastanowić, czy dziecko faktycznie jest głodne, czy nie przyzwyczaiło się do małych porcji, a może po prostu chętnie zje posiłek, nie z głodu a z czystej przyjemności jedzenia. 

Niektórzy rodzice czują się winni nie dając dziecku posiłków, po którym poczuje sytość. Pamiętaj jednak, że dieta jest właściwie zbilansowana i ilość dostarczonych kalorii nie jest zbyt mała. 

W przypadku głodnego pacjenta o prawidłowej masie ciała i pożądanym stężeniu ketonów oraz dobrej kontroli napadów warto spróbować sztuczek mogących dać dziecku poczucie sytości bez zmiany bilansu kalorycznego w diecie. Oto one:

 

• Podawaj dziecku do picia częściowo wodę gazowaną, da mu to większe uczucie sytości.

• Spróbuj zamrozić napój i podawać go jako lód. Sprawi to, że dziecko będzie miało poczucie jedzenia deseru, a dodatkowo czas spożycia loda jest dłuższy, co sprawia, że organizm znów ma większe poczucie sytości. 

• Dodaj do posiłku liść sałaty 2 razy dziennie z posiłkiem (u dzieci z dobrą kontrolą napadową taka ilość nie musi być kalkulowana - stanowi tzw. wolne kalorie, jednak jeśli spowoduje zwiększenie liczby napadów, musi zostać wliczona do całości kalorii i węglowodanów)

• Podawaj warzywa z grupy A lub 10% owoce ze względu na ich większą dopuszczalną ilość.

 

  

Warzywa stosowane w diecie ketogennej ważone surowe(S) lub gotowane (G)
Zawartość węglowodanów w 100g [g/100 g]

Grupa A- zawierające mniej węglowodanów, stosowane w ilości 2 x większej niż z grupy B

Grupa B- zawierające więcej węglowodanów, stosowane w ilości przypisanej

 Bakłażan (G) 2,5/100

 Awokado 7,4

 Cykoria (S) 4,1/100

 Botwina (S) 5,5

 Cukinia (G) 3,2/100

 Brokuły (G) 5,2 /100

 Kalafior mrożony 4,5/100

 Brokuły mrożone 4,7/100

 Kapusta pekińska (S) 3,2/100

 Brukselka (G) 8,7/100

 Ogórek (S) 2,9/100

 Brukselka mrożona 8,4/100

 Ogórek kwaszony (S) 1,9/100

 Burak (S) 95/100

 Papryka zielona (G) (S) 4,6/100

 Burak (G) 10,0/100

 Pomidor (G) (S) 3,6/100

 Cebula (G) (S) 6,9/100

 Rabarbar (S) 4,6/100

 Dynia (G) 7,7/100

 Sałata (S) 2,9/100

 Fasola szparagowa (G) 7,6/100

 Seler (G) (S) 3,7/100

Fasola szparagowa mrożona 6,8/100

Szpinak (G) 3,0/100 

 Kalafior (G) 5,0/100

 Kapusta kwaszona (S) 3,4/100

 Kalarepa (G) 6,5/100

 Kapusta pekińska 3,2/100 

 Kalarepa mrożona 5,9/100

 Pieczarki (S) (G) 2,6/100

 Kapusta biała (G) 7,4/100

 Seler naciowy 3,6/100

 Kapusta czerwona 6,7//100

 Szczypiorek 3,9/100

 Kapusta włoska 7,8/100

 Szparagi 3,7/100 

 Marchew (G) (S) 8,7/100

 Szpinak 3,0/100

 Marchew mrożona 7,8/100

 

 Papryka czerwona 6,6/100

 

 Pietruszka korzeń 105/100

 

 Pietruszka liście 9,0/100

 

 Rzepa 8,2/100

 

 Seler korzeniowy 7,7/100

 

Owoce.
Zawartość węglowodanów w 100g [g/100g]

10%

15%

 Arbuz 8,4/100

 Ananas 13,6/100

 Grejpfrut 9,8/100 

 Agrest 11,8/100

 Melon 8,4/100

 Brzoskwinia 11,9/100

 Poziomki 8,3/100

 Czarne jagody 12,2/100

 Truskawki 7,2/100

 Czarne jagody mrożone 12,2/100

 Truskawki mrożone 7,2/100

 Gruszka 14,4/100

 

 Jabłko 12,1/100

 

 Kiwi 13,9/100

 

 Maliny 12,0/100

 

 Maliny mrożone 12,.0/100

 

 Mandarynki 11,2/100

 

 Mangdo 17,0/100

 

 Morele 11,9/100

 

 Nektarynka 11,8/100

 

 Pomarańcza 11,3/100

 

 Wiśnie 10,9/100

 

 

Upewnij się, że pokarmy np. warzywa są odpowiednio ważone.

• Pomocne może być rozłożenie wyliczonej ilość dobowej na większą liczbę posiłków, z utrzymaniem stałego poziomu kalorii i właściwej proporcji ketogenicznej.

• Nie jedz przy dziecku dań, których nie może zjeść. Pochowaj z zasięgu jego wzroku możliwie wszystkie produkty żywnościowe, by nie dawały złudnego poczucia głodu. Postaraj się też, by w domu nie  roznosił się zapach, który informuje o pożywieniu, którego dziecko nie może zjeść. Chodzi tu na przykład o zapach pieczonego ciasta. 

• Pomóż dziecku unikać reklam żywności i programów kulinarnych. 

• Spróbuj przygotować deser ze stewią bezwęglowodanową lub erytrolem, słodzikami, które nie mają węglowodanów, ale dadzą dziecku poczucie zjedzenia prawdziwego smakołyku. 

 

NIECHĘĆ DO JEDZENIA I PICIA:

Niechęć do jedzenia i brak apetytu zazwyczaj jest chwilowe. Wtedy wystarczy poczekać z podaniem posiłku około pół godziny i podać go ponownie. Można zmienić w tym czasie jego konsystencję, doprawić potrawę, lub w przypadku deseru zrobić z niego lody. 

Ważne by posiłek wyglądał ciekawie i apetycznie, postaraj się ukryć produkt, który nie jest ulubionym. Zaskocz dziecko ciekawym ułożeniem produktów na talerzu, lub zabawnym talerzem.

Ważna jest również atmosfera podczas posiłku. Stres nie sprzyja zwiększeniu apetytu. Nie pokazuj nerwów, ani frustracji, gdy dziecko nie chce jeść tego co zostało dla niego przygotowane. 

Postaw na dania jednogarnkowe. Jeśli malec nie zje całej porcji, to i tak będziesz mieć pewność, iż ta część posiłku miała właściwą proporcję ketogenną. Spróbuj zup, lub innych dań jednogarnkowych.

Podawaj posiłki regularnie. Wyrobi to u dziecka nawyk, kiedy jest pora jedzenia. Ważne by miało świadomość, że ze względu na swój stan zdrowia musi zjeść cały posiłek. Talerzyk, czy miseczka muszą pozostać puste, to bardzo istotne, by mieć kontrolę nad dietą. 

Obserwuj które potrawy smakują Twojemu dziecku, a do których zmusza się do zjedzenia. Postaraj się gotować według jego preferencji żywieniowych, ale cały czas zgodnie z założoną proporcją ketogeniczną i ilością kalorii. 

 

 

Bibliografia:

1. Magdalena Dudzińska, Dieta Ketogenna, Warszawa 2015 ,PZWL,

2. Monika Jaromin, Dieta ketogenna w leczeniu padaczki, Lublin 2016, Poradnik, Wyd. Czelej Sp. Z.o.o., 

Załaduj więcej wpisów
Więcej artykułów z kategorii Życie codzienne 

Książki, które sprawią, że będziesz wiedzieć wszystko o diecie ketogennej

Przejdź do artykułu

Jak prawidłowo odmierzać żywność

Przejdź do artykułu

Jak czytać etykiety?

Przejdź do artykułu

Jak rozmawiać z dzieckiem na diecie ketogennej?

Przejdź do artykułu

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.