Babeczka mandarynkowa z kawałkami gorzkiej czekolady
-
Proporcja ketogenna3:1
-
PorcjaDla jednej osoby

Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
KetoCal 3:1
15 g
Mąka pszenna typu 500
10 g
Proszek do pieczenia
2 g
KetoCal 4:1 LQ Multi Fibre o smaku waniliowym
Mandarynki
16 g
Czekolada gorzka
5 g
Śmietana 30 %
Jaja kurze całe
20 g
Słodzik erytrytol
5 g
Oliwa z oliwek
20 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
489.1 kcal
Tłuszcze
44.42 g
Węglowodany
13.85 g
Białko
8.13 g
Produkty wykorzystane w prezentowanych przepisach: KetoCal 4:1 LQ Multi Fibre o smaku waniliowym i KetoCal 3:1 to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, do postepowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna.
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, górna i dolna grzałka. Wysmaruj masłem formę na babeczki, a następnie obsyp mąką. Jeśli to możliwe, użyj silikonowej formy.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz KetoCalem 3:1.
- Jajka (w temperaturze pokojowej) wbij do miski, dodaj erytrytol i ubij przy pomocy miksera na puszystą masę. Następnie dodawaj rozpuszczone masło, oliwę z oliwek i śmietanę oraz KetoCal LQ 4:1 o smaku waniliowym jednocześnie ubijając.
- Do miski z mokrą masą dodać w trzech porcjach składniki suche, cały czas miksując na średnich obrotach, aż do połączenia się masy.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki. Na wierz ciasta dodaj mandarynkę. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut, po 15 minutach pieczenia można sprawdzić czy są już gotowe robiąc próbę tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu formę z babeczkami wyjmij na kratkę i studź przez około 10 minut, a następnie wyjmij babeczkę i pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.