
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Marchew gotowana w wodzie
10 g
Ziemniaki gotowane w wodzie
15 g
Seler korzeniowy
10 g
Jajo kurze gotowane na twardo
30 g
Por
10 g
Ogórki konserwowe
20 g
Groszek zielony
10 g
Majonez
25 g
KeotoCal 4:1 LQ Multi Fibre o smaku neutralnym [ml]
20 g
Masło ekstra
20 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
416 kcal
Tłuszcze
40.03 g
Węglowodany
6.79 g
Białko
6.21 g
Produkty wykorzystane w prezentowanych przepisach: KetoCal 4:1 LQ Multi Fibre o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, do postepowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna.
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania:
- Ugotuj warzywa w wodzie: marchew, ziemniaki, seler.
- Po ugotowaniu warzyw odważ odpowiednią ilość na wadze i pokrój w drobną kostkę.
- Do pokrojonych warzyw, dodaj posiekane ogórki korniszony, por oraz groszek zielony. Wymieszaj.
- Do wszystkich warzyw dodaj, majonez, masło oraz KetoCal 4:1 LQ Multi Fibre o smaku neutralnym. Połącz składniki, doprawiając pieprzem i solą do smaku.