
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
Kalarepa
50 g
Jajko
50 g
Olej
21 g
Mix sałat
15 g
Orzechy
10 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
Wartość kaloryczna
275,6 kcal
Tłuszcze
27,2 g
Węglowodany
3,5 g
Białko
3,2 g
Sposób przygotowania
- Kalarepę obrać, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jajko ugotować, obrać ze skorupki, pokroić w kostkę i dodać do kalarepy.
- Dodać mix sałat, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Całość porządnie wymieszać, polać oliwą i posypać prażonymi orzeszkami.
Uwaga: Kalarepa jest źródłem luteiny – substancji niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wzroku.