
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
Awokado
35 g
Jajo kurze
44 g
Czosnek
4 g
Masło
5 g
Olej
25 g
Sok z cytryny
3 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
Wartość kaloryczna
389,9 kcal
Tłuszcze
38,7 g
Węglowodany
3,1 g
Białko
6,5 g
Sposób przygotowania
- Jajo ugotować i pozbawić skorupki, awokado obrać ze skórki i usunąć pestkę.
- Miąższ przełożyć do miski, dodać jajo pokrojone w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sok z cytryny.
- Całość zblendować z olejem na pastę i doprawić do smaku.
Uwaga: Awokado jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, witamin A,C i E oraz witamin z grupy B ,a także potasu.