
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Makaron Shiritaki
45 g
Mięso mielone z indyka
40 g
Przecier pomidorowy Valfrutta
25 g
Oliwa z oliwek
41 g
Cebula
5 g
Czosnek
1 g
Pieczarki
30 g
Ser żółty
5 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
471,2 kcal
Tłuszcze
46,5 g
Węglowodany
3,6 g
Białko
9,7 g
Pamiętaj , aby odważać składniki posiłku zgodnie z wyliczeniami dietetyka przygotowanymi indywidualnie dla Twojego dziecka.
Sposób przygotowania
- Cebulę poddusić na niewielkiej ilości oleju z pieczarkami, dodać przecier pomidorowy Valfrutta i chwilę jeszcze dusić.
- Makaron ugotować osobno, dodać do sosu ,przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami.
- Gotowe spaghetti wyłożyć na talerz i posypać startym serem.