
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Filet z indyka
33 g
Rukola
15 g
Ser pleśniowy
20 g
Oliwa z oliwek
23 g
Masło 82%
10 g
Śmietana
5 g
Jajko
5 g
Sezam
5 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
448,13 kcal
Tłuszcze
43,77 g
Węglowodany
0,94 g
Białko
12,39 g
Uwaga: Rukola jest źródłem folianów, witaminy A,C i K , oraz grupy B. , zmniejsza też ryzyko ostoroporozy.
Sposób przygotowania
- Przygotować kotlet z filetu indyka, lekko pobić młotkiem do mięsa, doprawić solą i pieprzem.
- Ser zmiksować z masłem i śmietaną ,następnie posmarować filet, na środku ułożyć rukolę i zwinąć roladkę.
- Obtoczyć w jajku i sezamie i podpiec na patelni, a następnie włożyć do piekarnika i zapiec.