
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Mąka kokosowa
38 g
Masło
5 g
Oliwa z oliwek
9 g
Białko jaja kurzego
8 g
Żółtko jaja kurzego
20 g
Proszek do pieczenia
1 g
Mąka migdałowa
10 g
Orzechy włoskie
12 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
499,5 kcal
Tłuszcze
48,3 g
Węglowodany
6,1 g
Białko
10,1 g
Orzechy zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo.
Sposób przygotowania
- Mąkę kokosową i migdałową połączyć z proszkiem, dodać masło i żółtko i zagnieść ciasto.
- Białko ubić dodać do ciasta i oliwę i jeszcze chwilę zagniatać. Ciasto włożyć do lodówki, aby odpoczęło.
- Następnie wyjąć, rozwałkować i wykrawać ciasteczka, posypując zmielonymi orzechami i piec około 15 min.