
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
3:1
Awokado
90 g
Oliwa
25 g
Śmietana 30%
10 g
Pietruszka korzeń
10 g
Seler
10 g
Cebula
15 g
Marchew
20 g
Sok z cytr.
15 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
3:1
Wartość kaloryczna
432,8 kcal
Tłuszcze
41,9 g
Węglowodany
11,1 g
Białko
2,9 g
Awokado to bogate źródło kwasów tłuszczowych, potasu, witamin A,C i E oraz witamin z grupy B.
Sposób przygotowania
- Z warzyw zrobić bulion, cebulę zeszklić na oliwie i dodać do bulionu, doprawić solą i pieprzem i jeszcze pogotować kilka minut.
- Następnie bulion z warzywami ostudzić.
- Awokado obrać ze skórki, pokroić w kawałki i dodać do bulionu, dodać sok z cytryny, oraz śmietanę.
- Całość zblendować i odstawić do lodówki do schłodzenia.