Chleb biszkoptowy z mąką migdałową

  • Proporcja ketogenna
    1,3:1
  • Porcja
    W zależności od przepisu
Chleb biszkoptowy z mąką migdałową

Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.

Składniki

Proporcje
4:1
Jaja
450 g
Mąka migdałowa
50 g
Mąka pszenna
50 g
Proszek do pieczenia
10 g
Masło extra
100 g

Wartość odżywcza

Proporcja ketogenna
4:1
Wartość kaloryczna
1858,8 kcal
Tłuszcze
152,75 g
Węglowodany
44,15 g
Białko
75,5 g

Gotowego chleba wychodzi około 660 g

Sposób przygotowania

  1. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo (po jednym) dodawać żółtka cały czas ubijając
  2. Dodawać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  3. Na końcu wlać strumykiem stopione, lecz chłodne masło. Cały czas ubijać
  4. Po połączeniu składników wlać ciasto do wydłużonej prostokątnej formy wyłożonej pergaminem
  5. Pergamin na wysokości brzegów formy można posmarować odrobiną masła, aby ciasto nie wykipiało
  6. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-220 stopni C, około godziny
  7. Chleb zostawić w piekarniku do wystygnięcia – wówczas nie opada

Szef kuchni radzi

Przechowywany w lodówce (zawinięty w pergamin i lnianą ściereczkę) zachowuje świeżość przez około 2 tyg.)

Autor : Nutricia Epilepsy

Pozostałe przepisy

Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.
Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.
Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania).