
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
Spód pizzy
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
15 g
15 g
Pszenna mąka pełnoziarnista
2 g
3 g
Żółtko jaja
9 g
9 g
Oliwa z oliwek
11 g
7 g
Woda
10 ml
10 ml
Białko jaja
7 g
7 g
Wierzch pizzy
Parmezan
1 g
2 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
5 g
5 g
Ser Cheddar
3 g
3 g
Pasta czosnkowa
7 g
7 g
Oliwa
2 g
2 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
340 kcal
272 kcal
Tłuszcze
33,99 g
29,29 g
Węglowodany
1,86 g
1,87 g
Białko
6,63 g
6,99 g
Ten przepis został przeliczony łącznie z pastą czosnkową i pesto
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w
Sposób przygotowania
Spód pizzy przygotuj wg tego przepisu.
Wierzch pizzy
- Wymieszaj w misce sery Cheddar i parmezan, KetoCal, pastę czosnkową i oliwę.
- Wyłóż otrzymaną masę na wierzch surowego ciasta i dokładnie rozprowadź po wierzchu
- Posyp szczyptą mieszanki ziół. Wstaw do nagrzanego do 160C piekarnika na 10-15 minut.
Szef kuchni radzi
Pizzę możesz mrozić. Jeżeli mrozisz więcej niż jedną, przełóż je pergaminem. Potem wystarczy tylko podgrzać ją w piekarniku i już masz pyszną szybką pizzę!