
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Proporcje
4:1
3:1
Białko jaja
23 g
23 g
Żółtko jaja
9 g
9 g
Oliwa z oliwek (1)
7 g
4 g
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
10 g
10 g
Oliwa z oliwek (2)
8 g
5 g
Parmezan
2 g
1 g
Pomidory
9 g
17 g
Wartość odżywcza
Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
256 kcal
200 kcal
Tłuszcze
25,66 g
19,39 g
Węglowodany
0,6 g
0,84 g
Białko
5,83 g
5,53 g
Oliwa w przepisie występuje dwa razy (jako oliwa 1 i oliwa 2)
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosować
Sposób przygotowania
- Ubij białko jaja razem z żółtkiem, preparatem KetoCal i oliwą z oliwek 1
- Rozgrzej oliwę z oliwek 2 na małej patelni i wlej na nią masę jajeczną. Wyrównaj gumową lub silikonową łopatką, aby masa była dobrze rozprowadzona po powierzchni.
- Po około 5 sekundach podnieś widelcem brzegi omleta. W tym samym czasie przechylaj patelnię w różne strony, aby nieścięte jeszcze jajko spłynęło na brzegi patelni. Smaż omlet do momentu aż będzie lekko ścięty, a góra pozostanie wilgotna.
- Dodaj ser i pomidory i umieść całość pod grillem, aby wierzch omleta się podpiekł.
- Złóż na pół i podawaj.
Szef kuchni radzi
Dopilnuj, aby usmażyć całą masę jajeczną. Do zebrania resztek ze ścianek miski użyj gumowej lub silikonowej łopatki.