
Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Wartość odżywcza
Ten przepis został przeliczony łącznie z pastą czosnkową i pesto
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna.
Sposób przygotowania
- Wymieszaj w misce śmietanę, KetoCal, Pesto z suszonych pomidorów i pastę czosnkową, żółtko i ser. Roztop masło i dodaj do miski
- W drugiej misce ubijaj białko przez 1 minutę, aż podwoi swoją objętość. Dodaj do składników w pierwszej misce, dodaj wodę i dobrze wymieszaj ciasto, aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
- Możesz wrap usmażyć lub upiec w piekarniku. Jeżeli wybierzesz smażenie będzie Ci potrzebna mała patelnia. Rozgrzej ją, a następnie rozprowadź połowę ciasta. Kiedy się podsmaży przewróć na drugą stronę. Potem usmaż drugi wrap. Jeżeli wybierzesz pieczenie w piekarniku rozprowadź ciasto w naczyniu żaroodpornym lub blaszce i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 10-15 minut aż wrap podpiecze się na złoty kolor.
- Gdy będzie już gotowe lekko wystudź i podawaj. Smacznego!
Przepis na Pesto z suszonych pomidorów
Składniki: suszone pomidory bez zalewy 65 g, oliwa z oliwek 21 g, ocet winny 2 g, sól 1 g, czosnek 1 g
Sposób przygotowania: suszone pomidory zalej wrzątkiem na 10-15 minut. Po tym czasie odcedź je na sitku. Wszystkie składniki, oprócz oliwy, włóż do wysokiego naczynia. Powoli dodawaj oliwę i blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż Pesto do wysterylizowanego słoiczka, zamknij i wstaw do lodówki.
Przepis na pastę czosnkową
Składniki: czosnek 55 g, olej słonecznikowy 41 g, sól 4 g
Sposób przygotowania: czosnek obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Posól. Włóż do ręcznego blendera, powoli dodawaj olej i miksuj na gładką masę. Konsystencja pasty powinna być zbliżona do majonezu. Przełóż do wysterylizowanego słoiczka, zamknij i wstaw do lodówki.
Szef kuchni radzi
Zamiast blaszki czy naczynia żaroodpornego możesz użyć silikonową foremkę do pieczenia. Jest bardzo wygodna i zapobiega przywieraniu.