Kalafior zapiekany z serem

  • Proporcja ketogenna
    3:1 oraz 4:1
  • Porcja
    Dla jednej osoby
Kalafior zapiekany z serem

Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.

Składniki

Proporcje
4:1
3:1
Oliwa z oliwek
17 g
8 g
Woda 1
25 ml
25 ml
KetoCal 4:1 o smaku neutralnym
12 g
10 g
Woda 2
5 ml
5 ml
Skrobia kukurydziana
2 g
2 g
Śmietana 36%
45 g
35 g
Kalafior
31 g
31 g
Starty ser Cheddar
10 g
10 g

Wartość odżywcza

Proporcja ketogenna
4:1
3:1
Wartość kaloryczna
451,2 kcal
312,4 kcal
Tłuszcze
45,12 g
31,1 g
Węglowodany
5,07 g
4,7 g
Białko
6,17 g
5,68 g

Woda w przepisie występuje dwa razy (jako woda 1 i woda 2)

KetoCal 4:1 o smaku neutralnym to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Stosow

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj sos serowy. Do miski wlej oliwę i wodę 1 i podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę. Możesz też podgrzać oliwę i wodę w kąpieli wodnej.
  2. Wymieszaj dokładnie wodę 2, KetoCal, skrobię kukurydzianą i śmietanę, aby powstała pasta. Dodaj pastę do oliwy z wodą i pogrzej w kuchence przez kolejne 20 sekund. Odstaw na bok.
  3. Kalafior gotuj w wodzie przez 10 minut. Po odlaniu gorący kalafior wymieszaj ze startym serem, aż się ser roztopi. Niewielką część sera zostaw do posypania.
  4. Przełóż kalafior do naczynia żaroodpornego, polej sosem serowym i posyp resztą startego sera.
  5. Wstaw do piekarnika z funkcją grillowania, aby ser się rozpuścił i od razu podawaj.

Szef kuchni radzi

Ten smaczny sos serowy możesz wykorzystać do przygotowania wielu innych dań.

Autor : Nutricia Epilepsy
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.
Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.
Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.
Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania).