Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Wartość odżywcza
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy pod wodą, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości,
Mak zalewamy wodą i gotujemy – od momentu „zagotowania” zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Później przekładamy mak na drobne sitko i odstawiamy do ostygnięcia i odcedzenia, Przestudzony i odcedzony mak mielimy/blendujemy dobrze – jeśli nie jest zmielony.
Do gotowego maku dodajemy drobno posiekane orzechy oraz migdały, a także słodzik. Całość dokładnie mieszamy. Dla urozmaicenia możemy dodać aromat waniliowy (np. Dr. Oekter ma 0g węglowodanów).
Na koniec mieszamy masę makową z kaszą. Odłóż do schłodzenia – żeby składniki się „przegryzły” 🙂