Wszystkie przepisy są jedynie przykładami.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zależne od wieku, masy ciała oraz stanu zdrowia i musi być wyliczone indywidualnie dla każdego pacjenta.
Składniki
Wartość odżywcza
Sposób przygotowania:
Śledzia możemy wypłukać z nadmiaru solanki. Cebulę siekamy, rybę kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy pieprzem i zalewamy olejem.
Suszone owoce (jabłka, morele, śliwki, żurawinę) płuczemy 2 razy w zimnej wodzie a następnie wrzucamy do garnka w którym będziemy gotować kompot. Wlewamy wody (im mniej wody tym będzie wyraźniejszy smak) i odstawiamy na ok. 12 godzin pod przykryciem (można odstawić na całą noc). Owoce w tym czasie napęcznieją. Wstawiamy garnek do gotowania, w momencie kiedy się zagotuje zmniejszamy moc palnika na minimum. Pod koniec gotowania dodajemy zmielone przyprawy.
Kompot odcedzamy – pozostałe owoce zjadamy jako przekąskę 🙂
*w razie potrzeby można kompot dosłodzić stewią 🙂